ترمومتر (Thermometer) وسيلهای است که درجه حرارت را اندازهگيری میکند و برای مقاصد مختلفی به کار میرود. کلمه ترمومتر از 2 جزء کوچکتر گرفته شده است. «Thermo» از کلمه يونانی به معنای «گرما» و «meter» از کلمه ديگر يونانی به معنی «اندازهگيری».
يک ترمومتر دو جزء مهم دارد. اول حسگر حرارتی (به طور مثال برآمدگی انتهای ترمومتر مرکوری) که در رخدادهای حرارتی تغيير میکند و دوم ، بعضی وسايل تبديل اين تغييرات حرارتی به يک مقياس (مانند شاخصها در ترمومتر مرکوری).
انواع ترمومتر
در بخش بهداشت و درمان ، ترمومتر جهت اندازهگيری دمای بدن مورد استفاده قرار میگيرد که شامل انواع ذيل است:
1) ترمومترهای دهانی که در زير زبان قرار میگيرند.
2) ترمومترهای مقعدی که در داخل رکتوم جای می گيرند.
3) ترمومترهای چندمنظوره که میتوانند با قرارگيری در مناطق مختلف بدن مانند زير زبان ، رکتوم يا زير بغل ، دمای بدن را محاسبه نمايند.
4) ترمومترهای گوشی که در داخل مجرای گوش خارجی قرار میگيرند.
5) ترمومترهای پايهای (Basal): اين ترمومترها بسيار حساس هستند و با قرارگيری در زير زبان و يا داخل رکتوم ، تغييرات بسيار اندک دمای بدن را محاسبه مینمايند. اين ترمومترها به طور شايع ، در تعيين زمان تخمکگذاری در خانمها مورد استفاده واقع میشوند.
ترمومترهای دهانی و مقعدی ، از يک لوله شيشهای بسته تشکيل میگردند که حاوی يک مايع مانند جيوه است. ارقام درج شده روی لوله ، معرف مقياسهای مربوط به اندازهگيری دما میباشند.
با افزايش يا کاهش دما ، جيوه دچار انبساط يا انقباض گرديده و با حرکت رو به بالا يا پايين در داخل مسير بسيار باريک خود ، ميزان تغييرات دما را مشخص میکند.
يک ناحيه تنگ در ابتدای مسير لوله امکان حرکت رو به بالاي جيوه را فراهم ساخته ولی از بازگشت سريع جيوه به داخل مخزن جلوگيری میکند. پس از استفاده ، تکان دادن ترمومتر منجر به بازگشت جيوه به داخل مخزن میشود.
ترمومتر بايد در حدود 4 دقيقه در تماس مستقيم با مخاط مربوطه قرار گيرد. تعيين درجه حرارت از راه مقعدی ، به طور معمول اندکی دقيقتر از روش دهانی است.
ترمومترهای جديد ابداعی امکان ارايه درجه حرارت با سيستم ديجيتالی را به منظور تسهيل در خواندن دما دارا میباشند. در عين حال اين ترمومترها دارای ويژگیهای ديگری از قبيل توليد صدا در پايان اندازهگيری دما و يا دارا بودن لولههای قابل انعطاف به منظور جلوگيری از شکستن میباشند.
ترمومترهای گوشی
اين دسته از ترمومترها ضمن قرارگيری در مجرای گوش خارجی ، با محاسبه ميزان اشعه مادون قرمز ساطع شده از سطح پرده گوش (Tympanic embrane) ، دمای بدن را اندازهگيری مینمايند. ويژگی کليدی اين ترمومترها ، قابليت محاسبه دمای بدن در زمانی معادل دو الی سه ثانيه می باشد که بسيار کاربردی است و در مواردی که کودکان به علت تب ، آژيته میباشند ، به طور سريع و دقيقی دمای بدن را نشان میدهند. البته لازم به توضيح است که دقت اين نوع ترمومترها به وسيله برخی پزشکان مورد ترديد واقع شده و ممکن است بيشتر به عنوان يک اقدام تکميلی در کنار دماسنجهای دهانی يا مقعدی مورد استفاده قرار گيرند.
ترمومترهای پايهای همانطور که اشاره شد ، اين ترمومترها قادر به محاسبه تغييرات اندک درجه حرارت بدن به منظور تعيين زمان تخمکگذاری در خانمها میباشند و از اين روش میتوان به عنوان يکی از راهکارهای جلوگيری از بارداری استفاده نمود.
البته بانوانی که مايل به باردار شدن میباشند نيز از اين نوع ترمومترها به عنوان بهترين زمان برای لقاح بهره میبرند.
نحوه محاسبه درجه حرارت
دمای طبيعی بدن انسان در حدود 6/98 درجه فارنهايت میباشد ، اگرچه در طول شبانهروز در حد فاصل 97 تا 99 درجه فارنهايت متغير است. دمای بدن در آغاز روز ، زمانی که فرد از خواب بيدار میشود ، دمای پايهای محسوب میشود. زمانی که دمای بدن از 103 درجه فارنهايت در اطفال و يا105-104 درجه فارنهايت در بزرگسالان بالاتر برود ، بايد با پزشک مشورت شود. علاوه بر مقياس فارنهايت ، برخی ترمومترها بر پايه درجهبندی سانتی گراد تنظيم گشتهاند. مقياس فارنهايت ، به سادگی با کسر عدد 32 و سپس ضرب نمودن عدد به دست آمده در 9/5 ، قابل تبديل به سانتیگراد است. بر اين اساس درجه حرارت طبيعی بدن 37 درجه سانتیگراد ، معادل 6/98 درجه فارنهايت خواهد بود.
اختراع ترمومتر
ابداع اين وسيله به منجم و فيزيکدان نامدار ايتاليايی ، گاليله (1642-1564) نسبت داده میشود. در وسيله ابتدايی که گاليله در سال 1592 طراحی نمود ، تغييرات درجه حرارت در داخل لوله شيشهای معکوس ، موجب انبساط و يا انقباض هوای درون آن گرديده و اين امر باعث حرکت يک مايع در طول لوله میگشت. فيزيکدان آلمانی ، دانيل گابريل فارنهايت (1736-1686) ، ترمومتر دقيق جيوهای را با معيار استاندارد جديدی اختراع نمود که اکنون به نام خود وی ثبت گرديده است. اولين تقسيمبندی سانتيگراد (متشکل از 100 درجه) در سال 1742 به وسيله ستارهشناس سوئدی ، آندرس سلسيوس (1744-1701) طراحی گرديد. اين معيار تا سال 1948 که به افتخار خود وی به سلسيوس تغيير نام يافت تا آن زمان سانتیگراد خوانده میشد.
نظرات شما عزیزان: